Skip to main content

Zittend werk

In de Stentor van 21 november stond een artikel over de kwalijke gevolgen van beeldschermwerk. William Higham heeft met een team deskundigen een pop (Emma) gemaakt, die laat zien wat de gevolgen van ongezond werken met de computer zijn. William schrijft “ik moet bekennen, toen in dit onderzoek schreef zat ook ik uren achter elkaar voorovergebogen over het toetsenbord.”

Uiteraard heb ik een reactie geschreven naar de Stentor (geplaatst 23 november). Want: In die laatste zin zit misschien wel de kern van de problematiek:  waarom zouden we voorovergebogen zitten, als je (met tien vingers) kunt blindtypen?

Blindtypen levert een enorme gezondheidswinst op. Je kunt rechtop zitten, met ontspannen schouders en armen. En er zijn nog meer voordelen: geoefende blindtypers kunnen tot wel 5x sneller werken dan “kijkers”. Deze tijdwinst kan worden besteed aan ander werk: denk aan “meer politie op straat” of “meer handen aan het bed”.

Er is wetenschappelijk bewezen dat blindtypers inhoudelijk betere stukken schrijven. Ze kunnen zich met 100% aandacht richten op hun taak. En in veel beroepen geldt dat het socialer is: de huisarts, agent of baliemedewerker kan immers de persoon tegenover zich blijven aankijken tijdens het typen.

Iedereen kan leren blindtypen. Het hoort zeker thuis in het basisonderwijs (groep 6 of 7), want typen doen we vaker dan schrijven. En volwassenen die regelmatig met een toetsenbord werken, doen er goed aan te investeren in zichzelf: leren blindtypen is zeker mogelijk, ongeacht de leeftijd. Kies voor cursus met begeleiding (zoek op het Centraal Bureau Typevaardigheid). Doe het samen met collega’s, dan stimuleert u elkaar. De investering weegt zeker op tegen de winst voor uzelf en uw bedrijf!

Ingrid van Deelen, Empe