Er zijn al de nodige diploma's uitgereikt, maar ook komende week doen nog veel kinderen examen!

Voor de leerlingen uit Brummen, Empe, Klarenbeek en Wichmond is het dus nog even spannend. Hoewel... als we kijken naar hoe goed er nog wordt geoefend, hebben we daar absoluut geen twijfels over.

Van de 65 kinderen die na hun cursus "Typevaardigheid en Word van A-Z" het VSLM-examen al hebben gedaan, zijn er maarliefst 18 cum laude geslaagd (200 apm of hoger met het cijfer 9 of 10 voor accuratesse). Door deze 65 kinderen is gemiddeld is op elke 2000 getypte letters maar 1 foutje gemaakt! Dát is wat we noemen "goed typen".

Juf Ingrid benadrukt dat het bij het leren typen niet alleen om snelheid gaat; die snelheid komt namelijk vanzelf wel, als de basis goed is. En die basis IS goed, met zo weinig foutjes. Helemaal leuk is dat in de cijfers absoluut niet terug te vinden is welke kinderen dyslectisch zijn: het blijkt ook dit jaar dat kinderen met leesproblemen uitstekend kunnen leren typen. Sterker nog: het leesniveau wordt flink opgekrikt en door het "spelen met letters" wordt lezen als prettiger ervaren. Mooi meegenomen toch?

Onderstaand toch, volgens goed gebruik, een lijstje met alle kinderen die dit jaar bij het examen 200 apm of hoger hebben getypt:

Laura Romein, Dylan Pannekoek, Lieke van der Gouw, Anne Bralts, Axel Wallinga, Jolijn de Groot, Annemoon Besaris, Danique Tol, Loes Groot Koerkamp, Nikki Hulsebos, Sem Hurenkamp, Timon Sluiter, Josse Smit, Thada de Bruijne, Kate Kok, Dean Kok, Quinten Gerritsen, Indy ten Napel, Karijn Schouw, Denise Broekhof en Roos Koier.

In de Stentor van 31 maart 2017 stond een artikel over Myrthe uit Genemuiden, die typt met een snelheid van maar liefst 501 aanslagen per minuut.

Dat lijkt prachtig... maar: in het bijbehorende filmpje op de Stentor-site is op het certificaat van dit meisje te zien, dat de nauwkeurigheid 93% bedraagt. Ofwel: van de 500 aanslagen had Myrthe 7% (= 35) aanslagen FOUT! Bij navraag blijkt dat er maar korte tijd is getypt.

Gelukkig liggen bij de typejuf de normen flink strenger. Bij ons slagen, betekent dat je niet alleen snel, maar ook ECHT GOED kunt typen. Dat bewijs wordt geleverd door alle kinderen die elk jaar examen doen. Zo'n 98% van de kinderen kiest voor meedoen met het VSLM-examen (2 x 7 minuten een tekst typen). De afgelopen 3 jaar was het slagingspercentage 100%. De gemiddelde resultaten bedragen ruim 180 aanslagen per minuut met een nauwkeurigheid van 99,75%. Ofwel: op elke 400 aanslagen slechts 1 foutje!

We zitten nu midden in de examenperiode: binnenkort dus meer nieuws. Aan iedereen die nog examen moet doen: alvast veel succes gewenst!